Att möra nötkött

To tenderize beefHur mört en köttbit är beror på ursprunget men också på hur mörningsprocessen ser ut. Köttets enzymer bryter ner proteinerna och gör så att köttet blir enklare att skära i och tugga. Det äts förhållandevis mycket kött i Sverige. Speciellt till sommaren i grillningstider.

I USA är det vanligt med grillbarer som serverar härligt rött kött som åtnjuts mellan gamblingsektionerna längre bort i restaurangen. Man kan betta, spela casino eller slots i riktig grabbig miljö. Trots det spelar ju de flesta på nätcasino som exempelvis nya casino eller freespins, och vill man samtidigt då ta sig en mör köttbit med bearnaisesås, får man nog tillaga den själv.

Tyvärr förekommer en del tillsatser i kött och mycket är behandlat. Svenska köttkontroller brukar dock ha ganska strikta regler om hur köttet får behandlas.

Delar som ska malas till köttfärs behöver i regel ingen mörningstid, men finare kött som entrecote eller ryggbiff, behöver ca 2 veckor. Här nedan beskrivs några vanliga mörningsmetoder.

Banka med köttklubba

Detta kan man göra själv hemma på köksbänken. Man slår helt enkelt på köttet så att bindväv mjukas upp. Sedan tillagar man det på det sätt man önskar.

Hängmörning på fabrik

Görs på fabriken eller bakom köttbutiken i kylrum. Hela djurkroppen hängs upp på en krok i ett kylrum och med hög luftfuktighet. Förr användes denna metod betydligt oftare, men idag är det mer sällsynt och tillhör det finare köttet. Det kräver också längre behandling.

Bäckenhängning är en annan variant som innebär att kroppen hängs upp i bäckenet för att musklerna ska töjas ut mer. Oftast sker det under det första dygnet för att skynda på processen.

Vacuummörning i förpackning

Detta är vakuumförpackat kött i mindre delar som säljs ute i butikerna. Mörningstiden är minst en vecka men ofta längre för vissa köttdelar. Det anses mer hygieniskt och innebär inte mycket svinn som t.ex. under hängmörning.

Producentmörningsmetoden

Detta är kort och gott mörning av kött i saltlake, alltså en blandning med salt och vatten. Köttet ligger i blandningen inuti förpackningen och när man öppnar den, rinner alltså vätskan ut. Fördelen är att detta kött brukar vara rejält mört.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *