Livet som bonde

Life as a farmerAtt vara bonde är något som kräver mycket disciplin och en stor dos passion om det ska göras på rätt sätt. Förr i tiden var Sverige ett riktigt bondesamhälle men idag har landsbygden försvunnit mer och mer och det anses inte lika attraktivt längre att arbeta med lantbruk. Den globala tillväxten har det dessutom gjort det svårt för många bönder och inneburit hård konkurrens.

På senare tid har dock viljan att producera närodlat ökat, samtidigt som efterfrågan på ekologisk mat skjuter i höjden.

Bondelivet – då och nu

Bondelivet är en livsstil som kräver närvaro och engagemang varje dag under hela året. Förr i tiden var bondelivet mycket tyngre än vad det är idag. Utrustningen var inte lika avancerad och det mesta gjordes för hand. Nuförtiden har tekniken utvecklats, även om det fortfarande är ett mycket tidskrävande arbete. Men nu kan bonden istället ägna sig mer åt djuren och se till att de har allt de behöver. Man kan även satsa på en liten gårdsbutik och kombinera nytta med nöje.

Att vara bonde är samtidigt ett varierande jobb och många är överens om att det ger en stor frihetskänsla trots det hårda arbetet. Man är ute i friska luften, man skapar en personkemi med djuren, man rör på sig och man upplever inte stress på samma sätt som i storstaden. För många som arbetar som bönder är stadslivet otänkbart och ofta har man gått i sina föräldrars fotspår som kanske också var bönder, och sedan har det blivit vanligt att man glidit in på ett Naturbruksgymnasium för att skaffa sig lite extra utbildning.

Trots glädjen och friheten är dessvärre lönsamheten inte längre lika hög som förut. Detta p.g.a. världsmarknaden och den globala konkurrensen. Många bönder kämpar för att få verksamheten att gå runt, vilket inte är så lätt, då djuren behöver samma levnadsstandard oavsett mjölkpriset eller priset på kött.

Framtiden får utvisa om den inhemska produktionen kommer att växa med tiden och om de svenska bönderna ökar i antal igen.