Om kor och kosläpp

cattleNär vintern närmar sig slutet och våren är i antågande väntar både kor och människor på ett av de roligaste och mets glädjefyllda vårtecknen som finns, nämligen kosläppen. Dagen då kor äntligen får springa ut i det fria och njuta av det gröna gräset. Det brukar vara rena glädjeyran, och präglas av hopp och skutt.

I Sverige har man en lång tradition av att föda upp nötkreatur, främst för mjölkens skull men även för köttets. Överallt när man är ute och kör längs småvägarna, finns det hagar med kor som betar. Utan dem är sommaren inte densamma. I Sverige är dessutom djurskyddet extra krävande och att korna får gå ute och beta och må bra, är det allra mest väsentliga. Nu har även det ekologiska tänket varit på frammarsch en tid, och att köpa ekologisk och närproducerad mjölk, kött och övriga livsmedel har blivit en del av människors vardag. Man betalar hellre lite mer för att gynna de inhemska producenterna. Mjölken får minsann ingen ta ifrån svenskarna!

För dig som är särskilt intresserad av nötkreatur och den närproducerade maten, kan den här hemsidan rekommenderas. Här följer intressant läsning om kor, raser, djurskydd och uppfödning samt hur bönderna nuförtiden anpassar sig till det moderna samhället för att hänga med i svängarna.

Många svenska gårdar öppnar upp sin verksamhet under sommarhalvåret och visar gärna upp det dagliga arbetet för allmänheten. På de flesta ställen kan man då även passa på att köpa hem färskt kött, en flaska nyproducerad mjölk eller en bit ost.

Även om mycket har förändrats de senaste decennierna, är det alltid en lisa för själen att få komma ut på landet och se djuren gå fritt, och i detta avlånga land vill man värna så mycket som möjligt om djuren, naturen och miljön. Klicka vidare för fortsatt läsning!